CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Igor Dodon a avut o întrevedere cu reprezentanții unor organizații evreiești

În cadrul vizitei de lucru la New York, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu reprezentanții unor organizații evreiești foarte influente, precum Comitetul American Evreiesc, Congresul Evreiesc Mondial, Liga Anti-Defăimare, Bnai Brith și Coaliția Națională în Susținerea Evreilor Eurasiatici.

În cursul întrevederii, Igor Dodon a menționat faptul că dialogul între Republica Moldova, organizațiile evreiești și Statul Israel, este unul constructiv. În context, șeful statului a comunicat despre efectuarea, în decembrie 2018, a unei vizite productive în Israel, și întrunirea care a avut loc la Chișinău, în luna mai, curent, cu delegația Coaliției Naționale în Susținerea Evreilor Eurasiatice. Totodată, Președintele țării a pledat pentru dinamizarea dialogului cu liderii organizațiilor evreiești internaționale, inclusiv pe subiecte cu privire la cooperarea Republicii Moldova cu SUA și Statul Israel.

De asemenea, Igor Dodon a confirmat intenția țării noastre de a promova combaterea antisemitismului, cultivarea memoriei Holocaustului, păstrarea patrimoniului istoric și cultural evreiesc etc., ceea ce presupune includerea disciplinei opționale de studiu privind istoria Holocaustului și inființarea Muzeului de istorie a evreilor din Republica Moldova, în privința căruia Guvernul RM a emis o Hotărîre în octombrie 2018.

Președintele RM a menționat că cimitirele evreiești din țara noastră sunt în proces de restaurare. În context, Igor Dodon dat asigurări că Administrația Președintelui va acorda și în continuare toată asistența necesară în acest sens.

În altă ordine de idei, șeful statului a informat organizațiile evreiești despre inițiativa legislativă prezidențială cu privire la introducerea răspunderii penale pentru eroizarea și glorificarea nazismului și neo-nazismului în Republica Moldova.

La finele întrevederii, Igor Dodon a confirmat participarea sa, la invitația Președintelui Statului Israel, Reuven Rivlin, la Forul Mondial al Holocaustului de la Yad Vashem, care se va desfășura pe data de 23 ianuarie 2020, la Ierusalim.