CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele a participat la premiera filmului documentar „Operațiunea Iași-Chișinău. Istoria Moldovei”

Igor Dodon a participat la premiera filmului documentar „Operațiunea Iași-Chișinău. Istoria Moldovei”, realizat sub egida Președintelui Republicii Moldova. La eveniment au fost prezenți veterani de război, rudele eroilor care au eliberat Moldova, deputați, jurnaliști, istorici, reprezentanți ai organizațiilor obștești.

“Operațiunea Iași-Chișinău” este un nou film din cadrul proiectului „Istoria Moldovei”. Premiera peliculei este consacrată aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de cotropitorii fasciști. Echipa de filmare a lucrat în Moldova, Germania, România, Rusia. Autorii au discutat cu participanții la evenimente și cu cei mai buni cercetători ai războiului și ai consecințelor acestuia. Este istoria țărilor și a unor oameni, povestită de la persoana întîi.

Șeful statului a ținut să menționeze că operațiunea Iași-Chișinău este considerată una dintre cele mai reușite ofensive din perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei și celui De-al Doilea Război Mondial. De asemenea, Igor Dodon a remarcat că noi trebuie să respectăm memoria eroilor, să păstrăm și să transmitem copiilor noștri adevărul despre evenimentele de atunci.

Totodată, Președintele a specificat că filmul va fi prezentat la posturile de televiziune din Moldova, precum și în timpul evenimentelor de la Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni”. De asemenea, șeful statului a menționat că filmul este în acces liber pe internet, la fel ca și episoadele precedente ale „Istoriei Moldovei”.