CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Preşedintele Moldovei a avut o întrevedere cu Președintele Bulgariei

În cadrul Forumului liderilor internaționali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului care se desfășoară în Israel, Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev.

Igor Dodon a apreciat relațiile moldo-bulgare, care continuă să se consolideze pe parcursul anilor, atît la nivel bilateral, cît și în cadrul cooperării regionale și internaționale. În context, Preşedintele Republicii Moldova a menționat că țările noastre au încheiate circa 50 de acorduri bilaterale în majoritatea domeniilor de interes comun.

De asemenea, şeful statului a subliniat interesul țării noastre în intensificarea dialogului politic și organizarea unui schimb de vizite la nivel înalt. Igor Dodon a reiterat invitația lansată anterior Președintelui Radev, de a vizita Republica Moldova în primăvara anului curent, în cadrul căreia vor vizita și raionul Taraclia.

Preşedintele ţării a adus mulțumiri conducerii Bulgariei pentru asistența financiară, umanitară și tehnică oferită Republicii Moldova, în special raionului Taraclia. Şeful statului a subliniat faptul că comunitatea bulgară din Moldova, de circa 52 de mii de oameni, joacă un rol semnificativ în parteneriatul moldo-bulgar.

Totodată, oficialii au fost unanimi în opinia privind necesitatea dinamizării raporturilor comercial-economice bilaterale, dat fiind existența unui potențial nevalorificat la justa valoare în acest sens. Igor Dodon a specificat că volumul schimbului comercial în ianuarie-noiembrie 2019 a constituit circa 107 milioane de dolari SUA.

În aceeași ordine de idei, Igor Dodon a pledat pentru atragerea investițiilor în economia Republicii Moldova și organizarea în cel mai scurt timp posibil a ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-bulgare de colaborare economică, şedința precedentă avînd loc în martie 2016, la Sofia.