CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele RM a avut o întrevedere cu Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică

Astăzi, la Bruxelles, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič.

Oficialii au discutat aspecte ale securității energetice naționale și regionale. În acest sens, Igor Dodon a menționat că aprovizionarea cu gaze naturale a țării noastre este una dintre cele mai importante preocupări ale conducerii Republicii Moldova, în special, în contextul disputei dintre Federația Rusă și Ucraina - “Gazpromul” fiind unicul nostru furnizor de gaze, iar Ucraina, la moment - singura cale de tranzit pentru Republica Moldova.

În context, șeful statului a relatat despre îngrijorarea noastră privind livrarea gazelor naturale în Moldova după 1 ianuarie 2020, reieșind din faptul că contractul de tranzitare a gazelor prin teritoriul Ucrainei expiră, situația fiind neclară pentru toate părțile implicate. Președintele țării a reamintit că Ucraina tranzitează gazele rusești nu doar în Republica Moldova, ci și în țările balcanice. „Respectiv, există riscuri pentru toată regiunea”, a subliniat Igor Dodon.

Totodată, Președintele RM a informat partenerii europeni despre negocierile pe care le-a avut recent cu conducerea companiei “Gazprom” cu privire la livrarea gazelor în Moldova, dar și despre scenariile posibile în cazul sistării tranzitului prin Ucraina.