CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Șeful statului a avut o întrevedere cu asistentul Secretarului General ONU pentru Afaceri politice

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu asistentul Secretarului General ONU pentru Afaceri politice, consolidarea păcii și operaţiuni de menţinere a păcii, Miroslav Jenča. Interlocutorii au abordat subiecte legate de situația din țară și din regiune, de cooperarea bilaterală, precum și de perspectivele de conlucrare pe viitor.

Igor Dodon a menționat că ONU este un partener de încredere al Republicii Moldova, exprimînd gratitudine pentru asistența oferită Moldovei pe parcursul a două decenii de colaborare în vederea modernizării și dezvoltării țării.

Totodată, șeful statului a remarcat că de-a lungul anilor, Republica Moldova a susținut agenda organizației privind menținerea păcii și securității internaționale, asigurînd detașarea militarilor moldoveni în operațiunile ONU de menținere a păcii din diverse regiuni ale lumii.

De asemenea, Președintele țării a adus mulțumiri ONU pentru oferirea unei platforme importante de sensibilizare a comunității internaționale cu privire la diferendul transnistrean și pentru sprijin în identificarea unei soluții bazate pe respect pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Șeful statului și-a exprimat speranța în menținerea consensului dintre Rusia, SUA și UE referitor la Moldova, care poate deveni un caz model de relansare a unei țări cu sprijinul conjugat al tuturor actorilor globali. Igor Dodon a reiterat că instituția prezidențială va continua promovarea politicii externe echilibrate care constituie un element-cheie pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă țara noastră. Președintele țării a subliniat că rezolvarea problemei transnistrene cu participarea SUA, FR și UE va constitui un alt exemplu de conlucrare a celor mai mari puteri, pentru alte regiuni.

De asemenea, Igor Dodon l-a informat pe înaltul oficial că în a treia decadă a lunii septembrie va participa la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale ONU, unde, de la cea mai importantă tribună a lumii, va vorbi despre prioritățile naționale de dezvoltare a țării și de asigurare a securității și păcii în regiune.

Miroslav Jenča a salutat procesele de democratizare ce au loc în Moldova, asigurînd Președintele RM de sprijin pe toate domeniile de interes comun.