CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Șeful statului a semnat un Decret pentru crearea Consiliului consultativ de experți privind reforma sistemului justiției

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că reforma justiției constituie o prioritate de bază, iar activitatea judecătorilor și procurorilor în interesul statului și al cetățenilor este condiția principală pentru a schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova.

Șeful statului a menționat că ne dorim cu toții un stat în care justiția și legalitatea să fie puse la loc de cinste, în care să ne simțim în siguranță, să beneficiem de condiții de dezvoltare social-economică, iar mediul de afaceri să se dezvolte și să prospere.

Astfel, Igor Dodon a subliniat că aceste lucruri nu pot fi realizate fără o justiție veritabilă, lipsită de imunitate, fără liste și preferințe. Tocmai în acest scop, Președintele țării va susține reforma care va asigura realizarea dezideratelor respective și va înrădăcina o justiție demnă de încrederea oamenilor.

De asemenea, șeful statului a menționat că, în condițiile în care nivelul de credibilitate al cetățenilor în justiție și în organele de drept a scăzut dramatic, cînd dreptatea poate fi obținută în instanțe, deseori, prin elemente de corupție, este necesar de acționat cu determinare pentru a curăța întregul sistem judecătoresc. În context, Igor Dodon a subliniat că toți cei care știrbesc imaginea justiției și pe cea a organului de autoadministrare judecătorească, contribuind la înrobirea acesteia sau cei care au asistat pasiv la ilegalitățile comise trebuie să plece din sistem, în acest sens fiind folosite toate instrumentele prevăzute de legislație.

Președintele Republicii Moldova a declarat că cetățenii nu mai pot tolera printre judecători și procurori oameni corupți, asupra cărora planează suspiciunea că ar fi arhitecți ai schemelor de delapidare a patrimoniului statului și averii cetățenilor. „Nu putem implementa o reformă reală fără reformarea din talpă a actualului CSM, care a fost unul din elementele de bază ale statului capturat. În același timp, greșesc amarnic cei care consideră că, atrăgînd de partea lor judecători suspectați de corupție sau așa-numiții “baroni ai sistemului judecătoresc”, vor progresa în reformarea justiției. Toți trebuie să plece iar sistemul trebuie purificat din talpă”, a specificat șeful statului.

Totodată, Igor Dodon a remarcat că cei care vor să facă o reformă reală si profundă a justiției nu pot să-și facă aliați printre elementele corupte din justiție, pentru că riscă să devină complicii lor. „Trebuie să le oferim tinerilor judecători, onești și devotați profesiei, posibilitatea să schimbe lucrurile în sistem, să edifice o justiție în serviciul țării și al poporului”, a subliniat șeful statului.

În această ordine de idei, Președintele Republicii Moldova a salutat decizia mai multor judecători de a lua act de apelul său, de a aștepta perfecționarea cadrului normativ ce ține de alegerea noilor membri ai CSM. Șeful statului a menționat că acest lucru ar putea contribui la detensionarea situației din sistemul de justiție și la crearea condițiilor optime pentru o reformă profundă. „Or, sarcina primordială este de a identifica un mecanism optim de creare a unui organ de administrare judecătorească profesionist și calitativ, care să poată contribui decisiv la reformarea sistemului”, a declarat Igor Dodon.

Astfel, în vederea sprijinirii dezideratului de avea o reformă cu adevărat eficientă a justiției, șeful statului a decis să creeze un Consiliu de experți notorii în domeniu, de talie națională și internațională, neafiliați politic, care vor activa independent pe lîngă Președintele Republicii Moldova. Igor Dodon a specificat că sarcina de bază a Consiliului va consta în expertizarea inițiativelor legislative cu privire la reformarea sistemului justiției, precum și a legilor din acest domeniu care vor parveni la promulgare.