CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Necrolog TUDOR IAȘCENCO (9 iunie 1948 - 26 martie 2021)

Am aflat cu tristețe vestea că, în seara de 26 martie, s-a stins din viață reputatul jurnalist Tudor Iașcenco, fondatorul și directorul ziarului regional independent „Cuvântul”, unul dintre fondatorii, primul președinte și membru de onoare al Asociației Presei Independente (API), membru al Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști din România, Filiala Chișinău, deținător al numeroase premii profesionale.

Tudor Iașcenco s-a născut la 9 iunie 1948 la Coșernița, Florești. În 1974 a absolvit Facultatea Filologie, secția Jurnalism a Universității de Stat din Moldova. În anul 1995, împreună cu alți colegi, a fondat la Rezina săptămânalul regional „Cuvântul” - unul dintre primele ziare independente din Republica Moldova, care s-a afirmat drept o voce puternică și, pentru mulți, incomodă în peisajul mediatic național.

S-a întâmplat inclusiv datorită investigațiilor semnate de Tudor Iașcenco, apreciate de sute de mii de cititori din țară și de peste hotare. Tot pentru investigații Tudor Iașcenco s-a învrednicit de cele mai prestigioase premii jurnalistice, peste 50 la număr, care i-au fost oferite de asociațiile profesionale din domeniul mass-media.

A fost un jurnalist de vocație, devotat valorilor profesiei. S-a ambiționat să facă, timp de decenii, un ziar regional de calitate, fiind convins că și în satele noastre oamenii au nevoie de informație cât mai veridică - și, prin propriul exemplu și dedicație, a demonstrat că acest lucru este posibil, oricât de mari ar fi sacrificiile. A luptat mereu pentru dreptate și, fiind un activist anticorupție, prin dezvăluirile și investigațiile sale, nu o dată s-a luat de piept cu mai marii timpului și ai locului.

A militat mereu pentru o presă corectă într-o țară cu oameni corecți și acest crez l-a transmis atât echipei sale de la „Cuvântul”, cât și tuturor celor cu care a colaborat de-a lungul timpului. Așa va rămâne Tudor Iașcenco în amintirea noastră a tuturor.

Exprim sincere condoleanțe familiei îndurerate, rudelor și prietenilor, și întregii comunități jurnalistice din Republica Moldova pentru această pierdere.