Președintele Republicii Moldova a avut o convorbire telefonică cu omologul său german

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o convorbire telefonică cu Președintele federal al Germaniei Frank-Walter Steinmeier, în cadrul căreia au făcut un schimb de opinii privind situația politică curentă din Republica Moldova, asupra noului concept al politicii externe a țării noastre, precum și referitor la perspectivele reglementării politice finale a conflictului transnistrean.

În cadrul discuției, șeful statului a mulțumit Republicii Federale Germania pentru sprijinul ferm acordat țării noastre în procesul de constituire a actualei coaliții majoritare din Parlament, precum și în procesul de formare a Guvernului Republicii Moldova. Igor Dodon a salutat caracterul ascendent al dialogului bilateral, apreciind aspectul strategic al acestuia și pledînd pentru aprofundarea și extinderea relațiilor moldo-germane în domeniile prioritare de interes comun.

Președintele Federal al Germaniei a apreciat și salutat rolul-cheie, pe care l-a avut Președintele Republicii Moldova în procesul de constituire a actualei coaliții majoritare din Parlament, specificînd că actualul guvern moldovean reprezintă un puternic factor de stabilitate. Totodată, Frank-Walter Steinmeier a salutat angajarea fermă a actualei coaliții majoritare de a continua implementarea acordurilor semnate cu Uniunea Europeană. În aceeași ordine de idei, șeful statului german a dat o apreciere pozitivă eforturilor de restabilire a bunelor relații a Republicii Moldova cu Federația Rusă, specificând faptul că „astfel de relații de bună vecinătate, deschise și transparente vor fi în beneficiul poporului moldav”.

În ceea ce privește perspectivele reglementării politice durabile a conflictului transnistrean, Frank-Walter Steinmeier a menționat că, fără restabilirea bunelor relații cu Federația Rusă, acest obiectiv strategic va fi imposibil de atins. Mai mult, Președintele federal al Germaniei a specificat că modul în care a fost constituită actuala majoritate parlamentară la Chișinău vine să demonstreze existența unui consens internațional în cazul Republicii Moldova, atins între marile puteri internaționale. El a opinat că acest fapt inspiră optimism și în ceea ce privește perspectivele atingerii unui consens similar și în cazul reglementării finale a diferendului transnistrean.

Pe finalul discuției, Președintele federal al Germaniei i-a adresat Președintelui țării noastre invitația de a efectua o vizită oficială la Berlin după alegerile locale generale din Moldova.

Igor Dodon, la rîndul său, i-a adresat o invitație omologului german de a efectua o vizită oficială în Republica Moldova într-o perioada convenabilă dlui Steinmeier.