CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Guvernul Federației Ruse a prelungit regimul preferențial pentru exportatorii autohtoni

Igor Dodon, Președintele țării a anunțat o noutate importantă pentru producătorii din Moldova. Guvernul Federației Ruse a luat decizia de a prelungi pentru producătorii din Moldova regimul preferențial de export pentru cinci categorii de mărfuri, care a fost în vigoare de la 1 ianuarie pînă la 1 iulie 2019.

Președintele țării și-a exprimat recunoștința față de partenerii noștri ruși și încrederea că legăturile comercial-economice moldo-ruse vor căpăta un nou impuls, ceea ce va permite creșterea semnificativă a volumului schimburilor comerciale.

De asemenea, Igor Dodon s-a arătat convins că numirea în funcția de vicepremier al Republicii Moldova, copreședinte al Comisiei Interguvernamentale Moldo-Ruse a domnului Vasile Șova și prima sa întrevedere de lucru cu Dmitrii Patrușev, copreședinte din partea Federației Ruse, ministru al agriculturii al FR – vor crea condiții prielnice pentru relansarea plenară a relațiilor bilaterale la nivelul Guvernelor țărilor noastre.

Menționăm că în urma înțelegerilor pe care le-a avut Igor Dodon cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în luna octombrie 2018, Guvernul rus a luat decizia de a anula taxele pentru unele categorii de mărfuri moldovenești, începînd cu 1 ianuarie 2019.

Datorită acestui fapt, în perioada ianuarie-mai 2019, volumul a patru categorii de mărfuri exportate a crescut semnificativ comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018. Astfel, exportul de legume a crescut de la 360 de tone pînă la aproximativ 2370 de tone, sau de 6,6 ori. Exportul de mere s-a mărit de la 100 de mii pînă la aproximativ 167 de mii de tone, sau cu 67%. Produsele conservate au înregistrat o creștere de 1,5 ori – de la 1275 pînă la circa 1940 de tone, în perioada de referință. Totodată, volumul producției vinicole a crescut de la 5 milioane pînă la aproape 7,7 milioane de litri, sau cu 52%. Regimul preferențial a permis exportatorilor din Moldova să economisească sute de milioane de lei.