CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Discursuri și mesaje

Declarația de presă a Președintei Maia Sandu după întrevederea cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, și cu Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi

Stimate domnule Borrell, stimate domnule Varhelyi, bine ați venit la Chișinău. Vizita dumneavoastră vine într-un moment foarte complicat pentru țara noastră - și unul extrem de dificil pentru regiune. Apreciez acest semn de solidaritate cu cetățenii Republicii Moldova.

Mesajul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prilejul comemorării eroilor căzuți în războiul de pe Nistru, la 30 de ani de la declanșarea conflictului

Acum treizeci de ani, la Tighina începea una dintre cele mai triste pagini ale istoriei noastre - un conflict armat care țintea suprimarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Mii de oameni s-au avântat atunci să-și apere țara. Și-au riscat viața pentru un viitor în libertate.

Declarația de presă a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu referire la evoluția situației din țară

De câteva zile, trăim într-o realitate nouă. Una diferită de cea dinainte de 24 februarie. Războiul din Ucraina a adus mai multă instabilitate și incertitudine în viața noastră. Din primele ore ale crizei, Republica Moldova a chemat la pace, iar autoritățile țării și cetățenii s-au mobilizat pentru a da o mână de ajutor oamenilor din țara vecină, care au avut de suferit primii din cauza războiului.

Declarațiile Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la situația din țară și regiune

Ieri seara, comunitatea internațională a asistat la o nouă încălcare gravă a principiilor și normelor dreptului internațional - recunoașterea așa-zisei „independențe” a teritoriilor separatiste din regiunile Luhansk și Donețk ale Ucrainei. Republica Moldova condamnă vehement acțiunile ostile față de Ucraina. Susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Vom sprijini toate eforturile internaționale de căutare a soluțiilor pașnice politice, bazate pe dialog și negocieri.