CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintei Maia Sandu la ceremonia de transmitere a chestionarului completat de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova

Astăzi, am convocat ședința de constituire a Comisiei naționale pentru integrare europeană, comisie care întrunește reprezentanți ai mai multor autorități și care are menirea să coordoneze procesul de pregătire a aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, un proces complex, la care avem foarte mult de lucru.

M-am bucurat să aud, astăzi, din partea Guvernului că suntem gata să transmitem răspunsurile la primul chestionar pe care l-am primit de la Comisia Europeană acum 11 zile și vreau să le mulțumesc tuturor celor care au participat la acest proces de oferire a răspunsurilor, de completare a chestionarului – și aici este efortul Guvernului, efortul Parlamentului, al mai multor instituții subordonate Guvernului, dar și al societății civile. A fost un efort care merită toată aprecierea.

Nu ne oprim aici, pentru că între timp a venit un alt chestionar, mai voluminos, la care va trebui de răspuns. Și aici, îndemnul meu pentru autorități, pentru funcționarii publici în general, este să muncim mai mult, să muncim mai bine decât până acum.

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este proiectul nostru de țară, este proiectul acestei generații, este lumina de la capătul tunelului, de care avem nevoie cu toții. Și pentru asta trebuie să muncim, pentru asta trebuie să ne angajăm în acest efort, un efort al întregii societăți și contăm pe contribuția tuturor.

Uniunea Europeană este, în primul rând, un proiect al păcii. Uniunea Europeană este un proiect al bunăstării, al democrației, al prosperității. Republica Moldova este o țară mică și vulnerabilă. Republica Moldova va fi în siguranță în familia Uniunii Europene. În această familie putem să oferim cetățenilor noștri mai multă siguranță. În această familie putem să le oferim cetățenilor noștri democrație consolidată, oportunități economice și bunăstare.

Știm de unde pornim, știm ce avem de făcut și știm că trebuie să facem un efort enorm, dar real pentru ca să ajungem acolo.

Le mulțumesc încă o dată tuturor celor care au ajutat la acest prim pas și contez pe implicarea, angajarea în continuare a tuturor celor care pot să contribuie la acest proces important, la acest proiect de țară pentru Republica Moldova – integrarea europeană.