CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prilejul Zilei Comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan

Tânărul Ion Ambrosi a nimerit într-o ambuscadă, împreună cu detașamentul său în una din misiunile din Afganistan. Aflat sub foc permanent, fiind înconjurați, camarazii lui s-au retras cu pierderi grele. Ion a fost rănit în abdomen. Și a rămas rănit pe câmpul de luptă. El și-a strâns toată voința pentru a se târî, cu o mână ținându-se de rană, mai mulți kilometri până la baza militară. A fost transportat la spital și medicii i-au salvat viața.

Probabil că mulți dintre dvs. îl cunosc personal pe dl. Ion Ambrosi din Țînțăreni, Telenești. Acum e fermier de succes, a crescut doi copii. Ca mulți dintre cei întorși din Afganistan, el a reușit în viață și e un exemplu pentru întreaga țară. Gospodăria lui e vizitată frecvent - de la viitori fermieri, la comisari europeni, ambasadori și miniștri.

Ceea prin ce au trecut veteranii războiului din Afganistan îi face un fel de castă aparte. La întâlniri, nici nu trebuie să-și vorbească. Toate lucrurile au fost spuse, toate lacrimile vărsate. Acești oameni, trecuți prin această experiență dramatică, sunt o mare valoare pentru Republica Moldova. Ne închinăm în fața lor pentru curajul de care au dat dovadă și le mulțumim pentru ceea ce fac acum și pentru sprijinul pe care îl acordă societății în fiecare zi.

Azi comemorăm oamenii care nu s-au întors din acel război. Oameni, viața cărora a fost întreruptă brusc, nedrept și tragic la mii de kilometri de casa lor. La mii de kilometri de părinți. La mii de kilometri de nucul de la poartă. La mii de kilometri de sufletul iubit.

Sunt sigură că ultimul lor gând a fost la Moldova. Și e datoria noastră, măcar o zi pe an, să trimitem gândurile și rugăciunile noastre către ei. Ca un răspuns la rugile lor, ca o legătură veșnică între ei și acest pământ.

Lecția oricărui război este să prețuim pacea, înțelegerea și posibilitatea de a lucra în voie, de a educa noua generație în armonie.

Dumnezeu să-i ierte.