CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Necrolog ANTONINA SÂRBU (6 noiembrie 1956 - 4 aprilie 2021)

O pierdere grea pentru presa, cultura și arta din țara noastră. Pe 4 aprilie, a plecat dintre cei vii Antonina Sârbu - scriitoare, jurnalistă, iubitoarea de frumos și promotoare a artei din țara noastră. Deși fragilă în aparențe, a știut să stea dârz de partea luminii și a dreptății, și a avut generozitatea de a pune mereu pe alții în prim-plan.

După absolvirea Facultății de Jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova, Antonina Sârbu a lucrat mai mulți ani la diverse publicații din Republica Moldova, între care „Moldova Suverană“, „Capitala”, „Ziarul de Gardă“, dar și la Euro TV. Timp de câțiva ani a condus Departamentul de programe pentru femei la Fundația Soros Moldova. Debutează ca scriitoare în 1984. Semnează mai multe volume de proză și poezie, printre cele mai cunoscute fiind romanul-confesiune „Vulpea argintie”, în 2018.

Antonina Sârbu a știut mereu să recunoască talentul și să susțină binele. Am admirat devotamentul și dăruirea ei în promovarea operei celui care i-a fost soț și suflet pereche - pictorul Andrei Sîrbu, artist ce a contribuit la înnoirea limbajului plastic din spațiul basarabean, promotor al accentelor moderniste în pictură.

Expoziția „Metaforme”, pe care a conceput-o și lansat-o la începutul acestui an, a fost un rezultat extraordinar al efortului său de a aduna, din colecții publice și private, întreaga operă a artistului Andrei Sîrbu în același spațiu. Urma o expoziție similară și la București, însă boala nu i-a mai permis să realizeze acest proiect.

Condoleanțe sincere familiei, prietenilor și celor care au ținut la ea. Dumnezeu să o odihnească.