CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Necrolog VEACESLAV ȚURCAN (31 august 1965 - 10 martie 2021)

Veste tristă pentru societatea civilă și pentru breasla avocaților din Republica Moldova. Ca urmare a complicațiilor provocate de Covid-19, la 10 martie 2021 s-a stins din viață avocatul Veaceslav Țurcan - un om de valoare, profesionist și integru, recunoscut ca un înverșunat luptător pentru drepturile omului.

Absolvent al Universității de Stat din Moldova (1994), specialitatea expert juridic procuror criminalist, Veaceslav Țurcan a devenit, în timp, vocea care a apărat victimele torturii și a criticat practicile vicioase de încălcare a drepturilor omului. După 7 aprilie 2009, a fost avocatul care s-a ocupat de cazurile mai multor tineri maltratați ca urmare a protestelor.

Fiind fondatorul și primul președinte al Amnesty International Moldova, Veaceslav Țurcan a avut o contribuție esențială în promovarea drepturilor omului în țara noastră, inclusiv în regiunea transnistreană. De asemenea, a fost șef al Biroului Asociat de Avocați „Veaceslav Turcan & Co” și președinte al organizației non-guvernamentale „Ambasada Drepturilor Omului”.

Veaceslav Țurcan a fost omul care și-a dorit să-i facă pe toți actorii implicați în actul justiției să apere și să respecte drepturile omului, instruind avocați, judecători, procurori, polițiști, angajați ai sistemului penitenciar etc.

Exprimăm sincere condoleanțe rudelor, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut.

Maia SANDU, Președintele Republicii Moldova