CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Banca Mondială este dispusă să ajute în continuare Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o discuție online cu dl Arup Banerji, Directorul Regional al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Belarus si Ucraina. Șefa statului a trecut în revistă actuala situație politică din țară și și-a expus viziunea asupra cooperării de viitor cu Banca Mondială. La discuție au mai participat Veaceslav Negruța, consilier prezidențial în domeniul economic, și Anna Akhalkatsi, director de țară pentru Moldova, Europa și Asia Centrală.

Doamna Maia Sandu a mulțumit reprezentanților Băncii Mondiale pentru deschiderea și sprijinul constant oferit țării noastre în cadrul a diverse programe de dezvoltare și s-a arătat deschisă pentru definitivarea, respectiv semnarea, în următoarele luni, a acordurilor pentru trei noi proiecte noi cu BM. Acestea se află în proces de elaborare de către specialiștii organizației și vizează 1) aprovizionarea cu vaccin anti-Covid-19, 2) consolidarea infrastructurii de aprovizionarea cu apă și canalizare din Republica Moldova și 3) sectorul agricol. Șefa statului a ținut să menționeze, în context, că una dintre prioritățile mandatului său este recuperarea economică post-pandemică a țării, dar că pentru aceasta este nevoie de un guvern funcțional și de o majoritate parlamentară care să sprijine inițiativele executivului și agenda de reforme.

„Avem mai multe provocări decât oricând - sărăcia, care a devenit și mai acută ca urmare a pandemiei, afectând și oameni tineri, care și-au pierdut veniturile; un număr mare de bătrâni care au nevoie de sprijinul statului; nevoia de a reintegra cetățenii din diaspora, care au revenit acasă din străinătate pentru că și-au pierdut locurile de muncă acolo. În același timp, niciuna dintre aceste probleme nu poate fi soluționată dacă nu reformăm justiția, nu lichidăm corupția sau nu consolidăm, inclusiv financiar, administrația publică locală”, a specificat Maia Sandu.

Domnul Arup Banerji a reiterat disponibilitatea Băncii Mondiale de a susține, prin programele sale, realizarea priorităților de țară ale Republicii Moldova, menționând în mod special reforma justiției și modernizarea agriculturii.