CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Igor Dodon a avut o discuție telefonică cu Vadim Krasnoselski

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o discuție telefonică cu Vadim Krasnoselski, liderul Transnistriei.

Interlocutorii au abordat detalii ce țin de agenda de lucru a întrevederii bilaterale, care este planificată pentru sfârșitul lunii iulie.

Un subiect aparte al dialogului l-a constituit problema posturilor temporare care au fost instalate de către partea transnistreană de-a lungul Zonei de Securitate, la sfârșitul lunii martie, în calitate de măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus.

Conform informației oferite de Tiraspol, inițial, au fost create 31 de posturi de control. După încheierea regimului stării de urgență, numărul acestora a fost redus la 16. Totodată, partea transnistreană anunță că pe perioada stării de urgență, numărul de treceri a așa-numitei „frontiere” a fost, în medie, de 3 mii de persoane pe zi, ceea ce înseamnă de trei ori mai puțin decât până la introducerea carantinei.

Totodată, șeful statului a menționat poziția principială a Chișinăului, care constă în necesitatea de a continua realizarea măsurilor de consolidare a încrederii și a dialogului constructiv, pentru a restabili regimul liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, care funcționa până la introducerea măsurilor de carantină provocate de pandemie.

Igor Dodon a amintit faptul că în baza înțelegerilor cu Vadim Krasnoselski stabilite în cadrul dialogului telefonic din 3 iunie, partea transnistreană a relaxat măsurile restrictive pentru deplasarea cetățenilor printr-un șir de localități care se află sub jurisdicția autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Este vorba despre satul Varnița din raionul Anenii Noi, satul Copanca din raionul Căușeni și mai multe localități din raionul Dubăsari (Pohrebea, Pârâta, Roghi, Vasilievca, Doroțcaia, Molovata Nouă, Cocieri). După aceasta, numărul „trecerilor” zilnice s-a majorat până la 6 mii.

De la data de 29 iunie, după ce au fost eliminate restricțiile privind deplasarea locuitorilor Transnistriei (până la 12 ore, cu înștiințare prealabilă) și intrarea altor cetățeni în regiune, inclusiv pentru tranzitare (de la 1 iulie), numărul de „treceri” a constituit aproximativ 12 mii, de aceea putem vorbi despre restabilirea treptată a indicatorilor care erau până la carantină.

Pe finalul discuției, Igor Dodon i-a adresat mulțumiri domnului Krasnoselski pentru abordarea constructivă a soluționării problemelor de circulație cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului și și-a exprimat speranța că în curând, vor fi depășite toate consecințele care au apărut din cauza pandemiei de coronavirus.