CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președinta Maia Sandu, după ședința CSS: „Vrem să discutăm despre bani confiscați, nu doar despre bani sechestrați”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat luni Consiliul Suprem de Securitate (CSS), în cadrul căruia au fost discutate progresele și obstacolele existente în procesul de înfăptuire a justiției, prioritățile agendei legislative privind reforma justiției, dar și problema combaterii și contracarării acțiunilor cu caracter terorist. Au fost examinate măsurile necesare pentru a spori gradul de credibilitate a actului de justiție și pentru a mări viteza de examinare a dosarelor de corupție.

Șefa statului a punctat problemele-cheie ce dăunează încrederii cetățenilor în actul justiției: perceperea unor acțiuni și dosare drept politizate; scurgerile de informații, care compromit anchetele și denotă lipsă de integritate în echipele de investigare; lipsa de finalitate a dosarelor. CSS a recomandat elaborarea unui mecanism mai strict de responsabilizare pentru scurgerile de informații în procesul de gestionare a dosarelor și modificarea legislației în ceea ce privește absolvirea de răspundere penală datorită expirării termenului de prescripție, pentru a exclude abuzurile prin tergiversarea examinării cauzelor penale. La fel, Consiliul Superior al Magistraturii va examina oportunitatea instituirii unor complete specializate în instanțe, pentru a spori capacitatea de investigare și judecare a cazurilor de corupție mare.

Cu referire la faptul că în prezent, în diverse cauze de mare corupție, se află sub sechestru peste șapte miliarde de lei, Președinta Maia Sandu a menționat că despre succese vom putea vorbi abia atunci când acești bani vor intra în buget și vor fi folosiți pentru nevoile cetățenilor. Drept urmare, a solicitat consolidarea și sporirea capacităților operaționale ale Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) din cadrul CNA și ale Procuraturii Anticorupție, dar și utilizarea tuturor instrumentelor disponibile pentru a eficientiza activitatea instanțelor de judecată.

Cât privește combaterea și contracararea acțiunilor cu caracter terorist, inclusiv a alertelor cu bombă, Președinta Maia Sandu a spus că acestea țintesc inducerea în societate a sentimentului de anxietate și de frică, dar și că marii corupți recurg la ele pentru a tergiversa procesele de judecată. De aceea, SIS și MAI urmează să elaboreze un mecanism comun de estimare a riscurilor și să urgenteze adoptarea modificărilor legislative care vor înăspri pedepsele pentru acest gen de infracțiuni.