CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 2 aprilie a.c., la Reședința de stat, o întrevedere cu domnul Mevlüt Çavuşoğlu, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Turcia, care efectuează o vizită în țara noastră.

În cadrul întrevederii, oficialii au apreciat drept excelente relațiile bilaterale, convenind asupra intensificării cooperării moldo-turce în toate domeniile.

Șeful statului a subliniat importanța pe care o acordă autoritățile de la Chișinău dezvoltării schimburilor comerciale cu Turcia, care este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova. Președintele Timofti a pledat pentru valorificarea potențialului de atragere a investițiilor oamenilor de afaceri turci în diferite sectoare ale economiei țării.

Părțile au convenit asupra stabilirii unui Parteneriat strategic între Republica Moldova și Turcia, document care ar putea fi semnat în timpul vizite la Chișinău, în cursul anului curent, a președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat că autoritățile de la Ankara susțin demersul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Oficialul turc i-a spus șefului statului că „în timpul întrevederilor pe care le voi avea la Comrat voi transmite prietenilor și fraților găgăuzi mesajul de a merge împreună cu toți cetățenii Republicii Moldova pe calea integrării europene”.

Președintele Nicolae Timofti a arătat în context că în Republica Moldova comunitatea găgăuzilor beneficiază de toate condițiile legale pentru dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale și lingvistice, conform normelor europene.

Domnii Nicolae Timofti și Mevlüt Çavuşoğlu au mai discutat chestiuni legate de asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, precum și evoluțiile din zona Mării Negre.