CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Președintele Republicii Kazahstan

În continuarea vizitei la New York, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Președintele Republicii Kazahstan, Kasîm-Jomart Tokaev.

În cursul dialogului, șeful statului a remarcat înțelegerile la care cei doi oficiali au ajuns la prima întrevedere, din 28 mai curent, la Nur-Sultan, unde s-a convenit asupra consolidării dialogului bilateral în mai multe domenii de interes comun, inclusiv asupra deschiderii ambasadelor la Chișinău și Nur-Sultan. În context, părțile au discutat posibilitatea efectuării unor vizite reciproce la nivel executiv și legislativ în anul 2020.

Pe dimensiunea relațiilor comerciale și economice între Moldova și Kazahstan, interlocutorii au fost unanimi în opinia privind necesitatea dinamizării eforturilor în domeniul dat, în vederea valorificării depline a potențialului existent. Totodată, părțile au accentuat faptul că Comisia interguvernamentală bilaterală pentru cooperare comercial-economică nu s-a convocat timp de 4 ani, ceea ce nu corespunde spiritului parteneriatului nostru.

Pe finalul întrevederii, Igor Dodon și Kasîm-Jomart Tokaev au convenit să continue dialogul bilateral în cadrul Summit-ului Uniunii Economice Eurasiatice, care va avea loc la Erevan, la 1 octombrie curent. Amintim, că Republica Moldova este primul stat care a obținut statutul de observator în cadrul UEEA, în 2018.