CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova a susținut un briefing privind ultimele evenimente din Parlament

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a susținut un briefing privind ultimele evenimente din Parlament, în cadrul căruia a venit cu un mesaj către opoziția parlamentară, dar și către cetățenii țării:

„Dragi concetățeni,

Urmăresc cu atenție, interes și îngrijorare ceea ce se întâmplă în organul legislativ al statului. Astăzi, în Parlament, se va face o nouă încercare pentru realizarea procedurilor necesare ca banii acordați de stat să ajungă la medici, la pensionari, agricultori și alte categorii de cetățeni.

Aceasta este a 4-a încercare pe care o face Guvernul, dar, după cum bine cunoașteți, opoziția parlamentară o blochează. O parte din acești bani deja ar fi putut ajunge la oameni, dacă partidele oligarhice, sprijinite benevol sau inconștient de Maia Sandu și Năstase, nu s-ar fi opus. Argumentele pe care le folosesc aceste partide pentru a bloca banii oamenilor nu au nicio legătură cu realitatea – este doar o încercare a opoziției de a paraliza Parlamentul cu ajutorul deputaților cumpărați.

Este clar - avem în Parlament o Alianță a Haosului, care dorește un singur lucru, oamenii să trăiască cât mai rău în țară. Asta le convine lui Șor și Plahotniuc, care în zadar cred că prin acest blocaj pot șantaja Președintele țării și Primul Ministru, pentru a-și rezolva diferite probleme penale. Totul e în zadar, pentru că noi cu criminalii nu negociem nimic nici acum, nici mai târziu, indiferent câți deputați o să mai cumpere și câte mesaje de amenințări au să mai transmită.

Această situație de blocaj îi convine și Maiei Sandu, care se conduce de un singur lucru: cu cât poporul suferă mai mult cu atât șansele ei electorale cresc. Se înșeală amarnic și sunt sigur că poporul o să-i răspundă foarte dur, atunci când va veni la cetățeni să ceară voturi, va trebui să explice mai întâi cum e să fii complice cu hoții miliardului și cum e să blochezi proiectele sociale, alături de oligarhi. Blocajul acesta îi convine și lui Năstase, care după atâtea bătălii electorale pierdute se visează măcar pentru câteva zile în funcția de prim ministru.

Iată ce unește în aceste momente opoziția - interesele penale, deopotrivă cu cele electorale! Iată cum s-a constituit în Parlament Alianța Haosului, formată din PAS, PPDA, Partidul Șor și Pro Moldova, în care fiecare acționează cu mijloacele pe care le are: unii cumpără deputați, ceilalți se fac că nu știu nimic și votează cot la cot cu ei, alții joacă rolul de conserve oligarhice care au scopul să deturneze atenția populației de la corupția din Parlament.

Stimați deputați din opoziție,

Eu am decis ca înaintea votului să vin cu un ultim apel către dvs: încetați aceste jocuri politice și lăsați Guvernul să dea banii medicilor, pensionarilor, agricultorilor. Încetați să mai veniți cu scuze și explicații ridicole, mergeți mai bine în parlament și asigurați cvorumul, pentru asta vă plătesc cetățenii , nu ca să executați ordinele venite de la Șor și Plahotniuc.

Mă adresez în special către PAS și PPDA, eu sper că încă nu v-a cumpărat Candu pe toți și vă mai pasă cât de cât de oamenii care v-au votat. Fac apel către aceste două partide să meargă în Parlament și să dea Guvernului posibilitatea să ajute financiar oamenii. Dacă vă imaginați că o să blocați la infinit ca acești bani să ajungă la oameni, vă înșelați.

Voi face tot ce este necesar pentru a nu vă permite să vă bateți joc de cetățeni. Împreună cu colegii din Guvern și din Coaliția de guvernare vom veni cu soluții și decizii care să deblocheze situația. Aveți ultima șansă astăzi să ieșiți din Alianța Haosului în care v-au atras Plahotniuc, Șor și Candu, să reveniți la nevoile oamenilor. Nu acești indivizi care au furat miliardul trebuie ajutați, dar cetățenii care au suferit și încă mai suferă de pe urma hoției lor, pentru ei trebuie să munciți. Iar dacă aveți și alte propuneri realiste și constructive legate de cum pot fi ajutați cetățenii, suntem gata să le ascultăm, să le discutăm, dar înainte de toate demonstrați că lucrați pentru popor, nu pentru oligarhi, mergeți la Parlament azi și asigurați cvorumul, demonstrați că v-ați lepădat de oligarhi.

Rog toți deputații din Parlament să dea dovadă de responsabilitate și să asigure deblocarea activității Parlamentului. Avem o situație dificilă din cauza corupției fără precedent care a dus la cumpărarea multor deputați, instituțiile de drept sper că vor veni cu clarificări pentru societate în ceea ce privește situația de acolo. Dar chiar și cu această situație, sper că încă există suficienți deputați care nu s-au vândut și pot asigura cvorumul și voturile necesare pentru a sprijini cetățenii să traverseze această perioadă complicată. Oamenii trebuie să știe că, în cazul în care banii pentru ei vor fi din nou blocați, ei nu vor rămâne de izbeliște, așa cum își doresc cei din Alianța Haosului.

Urmează ca împreună cu domnul Prim-ministru să venim cu decizii și acțiuni pentru a fi alături de oameni în acest război cinic declanșat de PAS, PPDA și partidele lui Plahotniuc și Șor, împotriva propriului popor.

Vreau să-mi exprim regretul în fața cetățenilor pentru tabloul urât pe care trebuie să-l privească în Parlamentul Republicii Moldova, o instituție care a devenit practic fără reprezentativitate politică, după ce un număr mare de deputați s-a vândut.

Îi asigur însă că instituțiile statului își vor face datoria și vom face tot ce este necesar pentru a nu permite ca oamenii să aibă de suferit de pe urma unor politicieni iresponsabili.

În același timp, voi uza de prerogativele pe care le am pentru a da posibilitatea cetățenilor să aleagă un nou Parlament, să scăpăm de acei deputați care și-au trădat alegătorii și țara.”