Șeful statului a vizitat întreprinderea SRL „Goloseevo” și Schitul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din raionul Telenești

Pe finalul vizitei în raionul Telenești, Președintele Republicii Moldova s-a familiarizat cu activitatea întreprinderii cu capital mixt SRL „Goloseevo” din satul Ghiliceni, fondată de mănăstirea „Goloseevo” din orașul Kiev - mănăstire care este reprezentată în Moldova de Schitul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din acest sat.

Întreprinderea a fost înființată în anul 2007 și se ocupă de creșterea ovinelor, bovinelor și porcinelor, inclusiv procesarea laptelui. De asemenea, gospodăria dispune de 24 ha livezi de prune, caise, cireșe, 11 ha de viță-de vie, cultivă grîu și porumb pe o suprafață de 600 ha. Și această gospodărie s-a confruntat cu seceta. Dacă în anul 2019 au fost recoltate 3,5 tone de grâu la hectar, în acest an roada a constituit circa o tonă de grâu la ha.

Apoi, Igor Dodon a vizitat și Schitul Sihăstriei Goloseevo „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” care a fost întemeiat în 2017 și se află în construcție.

Șeful statului a discutat cu PS Isaachie, Episcop de Vorzel, Vicar al Mitropoliei Kievului, Stareț al Sihăstriei Goloseevo, care este băștinaș din Ghiliceni. Igor Dodon a dat asigurări că va contribui la finalizarea lucrărilor de construcție a acestui locaș sfânt, menționând că apreciază efortul depus pentru edificarea așezământului monahal de la Ghiliceni.