CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Declarația Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, după întrevederea cu Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda

Chișinău, 26 august 2021

Bună ziua!

Stimate Domnule Președinte Duda, vă mulțumesc ca ați acceptat invitația mea de a vizita Republica Moldova. Mă bucur să vă salut la Chișinău, la scurt timp după întâlnirea noastră de la Varșovia, în luna iunie, precum și după participarea comună la reuniunea de la Kyiv, la începutul acestei săptămâni. De asemenea, suntem onorați că puteți participa mâine, împreună cu noi, și sărbători 30 de ani de la independența Republicii Moldova.

Am avut o discuție deschisă și productivă astăzi, la nivel de președinți, dar și în format extins, cu participarea delegațiilor. 

Intensificarea contactelor dintre țările noastre este un semn bun, un semn că relațiile dintre Moldova și Polonia sunt în ascensiune. E un lucru îmbucurător pentru noi și pentru cetățeni. Prețuim continuarea și dezvoltarea relațiilor dintre țările și cetățenii noștri - relații care au o istorie bogată, cu importante semnificații istorice.

Republica Moldova a ales calea modernizării europene. Cetățenii țării noastre au arătat în mod clar această alegere, prin votul acordat la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, vot reconfirmat și la alegerile parlamentare din acest an. Noua guvernare de la Chișinău își propune să realizeze acest deziderat popular și să creeze condiții pentru ca cetățenii să aibă șansa la o viață mai bună aici, în Republica Moldova.

În acest sens, apreciem susținerea fermă a Poloniei pentru aspirațiile europene ale țării noastre și eforturile făcute de Varșovia pentru a include Republica Moldova în programele de asistență europeană.

Contăm, de asemenea, pe sprijinul Varșoviei pentru a avansa cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic în contextul agendei post-2020. Ne dorim o apropiere mai mare dintre Bruxelles și alte capitale europene cu țările Parteneriatului Estic, în special Moldova, Georgia și Ucraina, țări asociate cu aspirații de integrare în UE. Solidaritatea de care dă dovadă Polonia pe parcursul ultimului deceniu de la lansarea Parteneriatului Estic, indiferent de evoluțiile de la Chișinău, este un simbol puternic de prietenie și deschidere pentru țara noastră.

După cum am menționat și în timpul vizitei mele în Varșovia, Republica Moldova își dorește să participe și în alte inițiative regionale importante ce pot consolida securitatea și stabilitatea în regiunea noastră, la frontierele Uniunii Europene. Una dintre acestea este Inițiativa Celor Trei Mări, o platformă regională ce își propune consolidarea conexiunilor de infrastructură și a potențialului economic al țărilor din regiunea cuprinsă între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică. Am discutat astăzi oportunitatea participării Republicii Moldova în această Inițiativă, care ne va permite să ne integrăm mai mult în rețelele de infrastructură europene.

Experiența de dezvoltare a Republicii Polone este deosebit de utilă pentru țara noastră. Dorim să învățăm din bunele practici ale Poloniei în domeniul dezvoltării regionale și agriculturii, administrării fiscale și digitalizării serviciilor publice. Am discutat astăzi despre posibile proiecte concrete de colaborare în aceste domenii.

În acest context, avem un bun potențial de colaborare în domeniul modernizării agriculturii, dar și de consolidare a schimburilor de bune practici dintre autoritățile publice locale din Republica Moldova și Polonia. Sunt sigură că, având un guvern stabil, care se bucură de sprijinul cetățenilor, vom putea valorifica pe deplin aceste oportunități.

Pe această cale, vă mulțumesc încă o dată pentru includerea țării noastre în lista statelor recipiente de asistență de dezvoltare prin platforma Polish Aid și prin intermediul Fundației Solidarity Fund din Polonia în Republica Moldova, care realizează aici multe proiecte și activități frumoase în domeniul dezvoltării locale și agriculturii. Am discutat astăzi despre extinderea acestor proiecte în țara noastră și sper să venim cu și mai multe inițiative concrete în curând în urma discuțiilor purtate astăzi. Pe această cale, exprim recunoștință pentru disponibilitatea Dvs. de a sprijini asemenea proiecte și în continuare.

După cum am mai spus și în timpul vizitei mele la Varșovia, țările și oamenii noștri au o istorie comună și o relație de prietenie și vecinătate de sute de ani. Azi avem ocazia să colaborăm și mai strâns pentru a oferi cetățenilor din ambele țări șansa la o viață pașnică și prosperă.

Apreciez foarte mult parteneriatul moldo-polonez și am încredere că relația dintre țările noastre va cunoaște o dezvoltare dinamică și mai departe. Vă mulțumesc pentru susținerea demersului nostru european. Și Republica Moldova își propune să devină un factor de stabilitate, prosperitate și afirmare a valorilor europene în regiunea noastră. Contăm în acest sens pe prietenia dintre țările noastre. Totodată, vă asigur, domnule Președinte, că aveți la Chișinău un prieten.

Vă mulțumesc.