CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Discursul președintelui Nicolae Timofti la Forumul minorităților naționale

Stimați participanți la Forumul minorităților naționale din Republica Moldova,

Vă adresez sincere și cordiale felicitări cu prilejul deschiderii Forumului Inima mea e Moldova. Consider util că astăzi, la Chișinău, în Palatul Republicii, să fie luate în dezbatere diverse aspecte privind armonia civică și asigurarea condițiilor necesare pentru dezvoltarea comunităților etnice.

Suntem o țară cu tradiții de conviețuire în pace și bună înțelegere a reprezentanților diferitor etnii. Ca stat independent și suveran, Republica Moldova a oferit minorităților etnice dreptul la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor, fapt prevăzut de Legea Supremă a țării.

Autoritățile au acordat mereu o atenție deosebită problemelor etniilor conlocuitoare.

Pe lângă Guvern a fost instituit Biroul Relații Interetnice – organ al autorității publice centrale, responsabil de realizarea politicii naționale în domeniul relațiilor interetnice și funcționării limbilor.

De asemenea, în cadrul Academiei de Științe a Moldovei a fost creată o structură, având drept obiectiv cercetarea istoriei și culturii minorităților naționale din Republica Moldova.

Totodată, în scopul asigurării unor condiții favorabile de activitate a organizațiilor și societăților etnoculturale din republică, pe 1 iunie 1996 a fost inaugurată oficial Casa Naționalităților, care își desfășoară cu succes activitatea până în prezent.

În Republica Moldova există cadrul legal necesar, conform standardelor internaționale, care garantează fiecărui cetățean dreptul la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase.

Doamnelor și Domnilor,

Autoritățile manifestă deschidere pentru comunicarea cu toate minoritățile naționale în vederea consolidării societății. În acest context, armonizarea relațiilor dintre etniile conlocuitoare și dialogul intercultural reprezintă unul dintre obiectivele strategice ale politicii interne a Republicii Moldova.

Aflat la prima sa ediție, Forumul de astăzi va lua în dezbatere chestiuni extrem de importante: evoluția politicilor în domeniul relațiilor interetnice; încurajarea studierii limbii de stat în calitatea acesteia de factor al integrării sociale; participarea civică; dialogul și educația interculturală.

Mă bucur să particip la această acțiune, care sper că va contribui la valorificarea şi armonizarea relaţiilor interetnice.

Este important să știm să ne respectăm reciproc și să manifestăm toleranță unii față de alții. Și atunci vom putea să construim împreună o societate democratică și prosperă.

Totodată, vă amintesc și de responsabilitatea Dumneavoastră de a fi loiali acestei țări, aflate pe calea integrării europene. Republica Moldova are nevoie de energiile noastre comune pentru a parcurge acest traseu, în numele bunăstării întregului nostru popor.

În această ordine de idei, integrarea comunitară este o garanție de consolidare a societății noastre și, totodată, de protejare a drepturilor minorităților naționale.

Dragi prieteni,

Îmi exprim speranța că Forumul minorităților naționale din Republica Moldova se va încununa cu succes, iar rezoluția finală a întrunirii va puncta acțiuni concrete axate pe ideea consolidării  societății noastre.

Mai sunt încă multe lucruri de făcut, dar noi trebuie să ne educăm copiii în spiritul identității noastre adevărate. Doar în acest mod vom construi un stat viabil, care să garanteze condiții decente pentru cetățenii săi, indiferent de etnie.

Urez tuturor – participanților și organizatorilor – multă sănătate și să acționați neîntrerupt întru realizarea pe deplin a potențialului Republicii Moldova ca stat independent și democratic.

Vă mulțumesc.