CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Discursul președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu ocazia Zilei Drapelului și Stemei de Stat

Stimați concetățeni,

Într-o perioadă complicată, din punct de vedere politic, dar și economic, avem obligația să ținem cont de valorile care ne pot ține împreună și ne determină să mergem mai departe.

Ziua de 27 aprilie a fost instituită, prin lege, Ziua Drapelului de Stat. Acum câteva zile, am promulgat o altă lege, cea a Stemei de Stat, pe care o onorăm tot astăzi.

Tricolorul a fost legiferat ca drapel de stat pe 27 aprilie 1990, ca un semn de restabilire a memoriei istorice. Atunci, mii de oameni au ieșit pe străzile din Chișinău purtând cu mândrie tricolorul albastru – galben – roșu.

Ei au dorit să-și afirme astfel identitatea națională, după aproape o jumătate de secol de dominație pe acest teritoriu a unei puteri străine. Un an mai târziu, pe 27 august 1991, Independența Republicii Moldova a fost proclamată în uralele a sute de mii de oameni adunați în Piața Marii Adunări Naționale, care reprezenta în acel moment o adevărată mare de drapele tricolore. Să ținem minte că victoriile noastre le-am obținut uniți sub Tricolor.

Legiferarea tricolorului a fost și o recunoaștere a meritelor tuturor patrioților neamului nostru, din toate timpurile, care au luptat sub tricolor pentru propășirea noastră, cu credință și sacrificiu.

Este firesc ca Tricolorul să ne însoțească în momentele decisive ale istoriei.

Asta deoarece identitatea unui popor este definită de simbolurile sale naționale, care fac parte din patrimoniul țării.

Respectul pe care îl impun cele trei culori – albastru, galben și roșu – este și respectul nostru față de noi înșine. Sub flamura tricoloră ne întemeiem și ne ducem mai departe idealurile și speranțele pe care le avem în prezent.

Drapelul de Stat evocă atașamentul Republicii Moldova față de idealurile democrației și libertății, dar și aspirațiile sale europene.

Proiectul nostru național – integrarea în Uniunea Europeană – îl desfășurăm sub un singur steag. Pânzele care reprezintă alte culori sunt improvizații care nu-și au locul în cadrul oficial al statului nostru.

Vreau să vă mărturisesc că, în calitatea mea de Comandant Suprem al Armatei, am fost impresionat de fiecare dată când am vizitat unități militare, de respectul și onoarea cu care tratează militarii drapelul nostru de stat.

Aș vrea ca pretutindeni în țara noastră, chemarea „Onor la tricolor” să trezească în rândul cetățenilor noștri aceleași sentimente patriotice.

Să le educăm copiilor noștri respectul față de Drapelul de Stat. Fiecare dintre noi să fie mândru de faptul că Republica Moldova are drept simbol un drapel în care ALBASTRUL simbolizează imensitatea cerului, GALBENUL – bogăția holdelor de grâu, iar culoarea ROȘIE – sângele vărsat pentru libertate.

Stimați concetățeni,

În această perioadă avem nevoie de repere ca Drapelul și Stema de Stat. În ultima vreme lupta politică a atins limite care vă nemulțumesc pe Dumneavoastră, cetățenii acestei țări. Deciziile luate în ultima vreme, în Parlament și la Curtea Constituțională, au contrariat multă lume, inclusiv pe partenerii noștri internaționali. Trebuie să revenim într-un cadru juridic și politic care să nu ridice semne de întrebare și să nu pună la îndoială calitatea de stat de drept a Republicii Moldova.

Societatea are nevoie de liniște, pentru ca oamenii să se concentreze asupra treburilor lor zilnice și asupra familiilor lor. Și eu îmi doresc ca în țara noastră să se instaureze o multașteptată stabilitate politică, necesară pentru realizarea unor obiective majore, între care asocierea la Uniunea Europeană și ridicarea regimului de vize cu statele europene.

Elitele noastre politice trebuie să înțeleagă acest lucru. În calitate de șef al statului, în limitele atribuțiilor constituționale, voi face totul pentru ca să revenim la un climat calm și civilizat. Numai într-o asemenea atmosferă ne putem dezvolta, pentru a trăi mai bine.

Vă mulțumesc.