CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintei Maia Sandu cu ocazia Zilei Armatei Naționale

Domnule ministru,

Doamnelor și domnilor militari,

Dragi apărători ai Republicii Moldova,

Vă salut cu încredere la ceremonia de azi, care marchează 31 de ani de la crearea Armatei Naționale a Republicii Moldova.

Aniversarea pe care o celebrăm astăzi, în contextul regional dificil, este un reper bun să trecem în revistă cum Armata Națională a fost creată și să apreciem la valoare justă rolul ei în apărarea și consolidarea independenței țării noastre.

Armata, pilon esențial al independenței, suveranității și integrității teritoriale, a fost creată la scurt timp după declararea Independenței Republicii Moldova.

Istoria Armatei a fost determinată de istoria țării. Ostașii și ofițerii Armatei Naționale au înfruntat greutățile timpurilor împreună cu cetățenii.

Armata a apărat integritatea teritorială a Moldovei atunci când aceasta a fost contestată, în primii ani de independență. Astăzi comemorăm și onorăm sacrificiul veteranilor Armatei Naționale, al eroilor căzuți în lupta pentru independența și integritatea teritorială a țării noastre.

Armata Națională a Republicii Moldova s-a profesionalizat și a înregistrat progrese importante. Un exemplu elocvent sunt geniștii moldoveni, care sunt cunoscuți, apreciați și respectați în lume datorită misiunilor de pacificare internaționale la care iau parte. Dumneavoastră reprezentați Moldova onorabil în numeroase misiuni sub egida ONU și OSCE; în Europa, Africa sau în alte regiuni.

Acasă, la fel, Armata Națională se bucură de încrederea cetățenilor. Fiecare dintre noi știe că putem apela la armată oricând după ajutor, în cele mai dificile situații. Militarii au pus umărul de fiecare dată când țara noastră s-a ciocnit cu situații grele și complicate: inundații, incendii, alunecări de teren, orice alte calamități naturale.

De fiecare dată, Armata a pus la dispoziția oamenilor echipamente de protecție, generatoare, corturi și bucătării de teren. Militarii au fost alături de cetățeni în timpul pandemiei de Covid-19, dar și în primăvara acestui an când, în premieră în istoria Moldovei, sute de mii de femei, copii și bătrâni din Ucraina s-au refugiat în țara noastră din cauza războiului, din cauza agresiunii Rusiei în Ucraina și a atrocităților comise acolo.

Armata este alături de oameni și se bucură de încrederea lor. Dar această încredere nu ne împiedică să vedem și problemele serioase pe care sistemul Forțelor Armate moldovenești trebuie să le confrunte.

Sectorul de apărare a fost ignorat timp de mai mulți ani. Lipsa de viziune și înțelegerea greșită a rolului Armatei au determinat investiții insuficiente și nedorința de a consolida capacitatea de apărare a Republicii Moldova. Am moștenit o armată slăbită, fără echipamente și tehnică militară, fără mijloace prin care să-și îndeplinească eficient misiunea.

Consecințele acestor politici iresponsabile le simțim cu toții acum, mai mult decât oricând. Un război nedrept și crunt este chiar la hotarul țării noastre, în țara vecină. Iar Republica Moldova nu are un scut de apărare suficient pe care să conteze.

O armată puternică și bine echipată oferă țării încredere în forțele proprii, libertate de acțiune și opțiuni strategice, în caz de pericol. O armată puternică susține sentimentul de patriotism și consolidează cetățenii în momentele dificile care amenință existența țării.

Prin urmare, este datoria noastră să construim o armată modernă de apărare profesionistă, bine echipată și capabilă să facă față provocărilor. Suntem în întârziere, dar am convingerea că reușim.

Republica Moldova învață să-și consolideze forțele armate din experiența altor țări neutre - de exemplu, Elveția, Austria. Ambele au armate puternice, bine dotate, capabile să apere țara și cetățenii.

Noi suntem o țară pașnică și facem tot ce e cu putință pentru a menține pacea. Dar atunci când agresorul este determinat să nu respecte libertatea ta de a-ți construi viitorul, este necesar să ai capacitatea să-ți aperi acea libertate; pentru tine, dar și pentru generațiile care urmează. Și aici rolul armatei puternice este critic.

Trebuie să investim în echiparea și profesionalizarea armatei. Avem nevoie de investiții pentru consolidarea infrastructurii de securitate și de apărare a statului nostru. Iar acolo unde nu putem acoperi necesitățile din resurse proprii, cerem sprijinul și ajutorul statelor partenere.

Stimați soldați și ofițeri ai Armatei Naționale,

Republica Moldova trece printr-o perioadă complicată. Prin urmare, trebuie să ținem cont de lucrurile importante, să strângem rândurile, să încurajăm educația patriotică a cetățenilor, în special a tinerei generații. În acest efort, rolul militarilor este foarte important.

Împreună putem cultiva cetățenilor noștri înțelegerea faptului că fiecare om poate pune umărul pentru a schimba în bine situația din țară, pentru a ajuta Moldova să reziste și să iasă cu bine din crizele cu care se confruntă în prezent.

Prin exemplul propriu, prin serviciul vostru în slujba țării, puteți contribui la educarea unei societăți implicate, în care oamenilor le pasă de țara lor. Iar acest lucru ne va da tuturor energie și determinare pentru a înfrunta provocările timpului.

Vă felicit cu ocazia sărbătorii de azi și vă doresc mult succes în serviciul în numele Patriei.