CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintei Maia Sandu cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova

La mulți ani, Moldova!

De 33 de ani Moldova își construiește propriul destin. În 1989 neamul nostru s-a adunat în această piață - Piața Marii Adunări Naționale - și a cerut libertate, independență, grafie latină și dreptul la autodeterminare, iar peste 2 ani, a fost votată Declarația de independență.

Le datorăm recunoștință celor care și-au făcut datoria și s-au îngrijit de soarta Moldovei. Nu am sta azi aici fără cei dinaintea noastră, iar noi, la rândul nostru, avem responsabilitate în fața celor ce vin după noi.

Azi - Ziua Independenței - e ziua potrivită să ne întrebăm cu toții - „Care vrem să fie povestea Moldovei?” Pentru că noi suntem cei care o scriem. Penița este la noi.

S-o scriem împreună! Cu dragoste și mândrie!

Noi, cei care ne naștem în Moldova, nu suntem mai buni sau mai răi decât alte popoare. Poate am avut o cale mai grea sau uneori soarta a fost potrivnică, dar stă în puterile noastre să găsim și să celebrăm ce avem mai bun. An de an găsim tot mai multe motive să fim mândri de realizările oamenilor Moldovei și asta ne face să devenim și mai buni, și mai puternici.

Dragi moldoveni, vă doresc, oriunde ați fi, în casele voastre alături de copii sau peste hotare la evenimente internaționale, să vorbiți despre Moldova și oamenii ei cu mândrie. Despre sportivii noștri, despre artiștii noștri, despre elevii noștri, despre sarmalele sau plăcintele noastre, despre prispa casei părintești, despre cireșe cum nu găsești altele în lume, despre omenia moldovenilor, despre dansul popular și despre căldura cu care te primesc codrii și colinele noastre.

Să observăm și să descoperim fiecare lucru bun înfăptuit în Moldova sau de moldovenii noștri. Să ne mândrim cu Moldova, s-o vedem prin ochii noștri frumoasă și, atunci, o vom face frumoasă!

Nu suntem definiți doar prin geografie sau prin teritoriul pe care locuim, suntem uniți prin libertatea de a fi orice ne propunem. Dragi moldoveni, azi vă doresc un lucru! Să credeți în Moldova, în țara noastră! 

La mulți ani, Moldova!