CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a respins candidaturile a cinci magistrați propuse pentru a fi numite în funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins candidaturile a cinci magistrați propuse pentru a fi numite în funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii:

Domnul Ion Țurcan în funcția de președinte al Judecătoriei Centru, municipiul Chișinău;

Doamna Natalia Berbec în funcția de judecător la Judecătoria Hâncești;

Domnii Serghei Gubenco, Grigore Colev și Ștefan Starciuc în funcția de judecător la Curtea de Apel Comrat.

În procesul examinării candidaturilor propuse, șeful statului a constatat că acești magistrați nu corespund exigențelor formulate în Legea cu privire la statutul judecătorului.

În scrisoarea transmisă Consiliului Superior al Magistraturii, președintele Nicolae Timofti a indicat că informațiile prezentate de instituțiile abilitate ridică problema integrității acestor judecători.

„Reiterez poziția expusă anterior cu privire la necesitatea corespunderii candidaților la funcția de judecător cerințelor înalte prevăzute de lege, în conformitate cu spiritul reformelor în sectorul justiției”, se arată în scrisoarea semnată de președintele Nicolae Timofti.

Totodată, șeful statului a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să verifice suplimentar candidaturile menționate prin prisma integrității și compatibilității cu interesele funcției publice.